[...] T. Załoga 24-02-2005 , ostatnia aktualizacja 02-03-2005 00:00 Polski wielkanocny stół nie mógłby się obyć bez jajeczka. Co kilka lat naukowcy zmieniają front, raz ogłaszając jaja zabójcami serc i naczyń, to znów twierdząc, że są źródłem najcenniejszych substancji. Jaka jest prawda? Faktem jest, że jaja są bogatym źródłem cholesterolu, cholesterol [...]
[...] Amino Acids) i aminokwasów rozgałęzionychBCAA białka serwatkowe podnoszą po-posiłkowe stężenie aminokwasów we krwi do znacznie większego poziomu niż kazeina czy białka jaja. Globalnym efektem powyższych właściwości jest znacząca poprawa ogólnego bilansu azotowego organizmu - szczególnie w okresie wzmożonego katabolizmu (wysiłek fizyczny, [...]
[...] do smaku i starte na tarce jabłka. Makaroniki z płatków składniki 25 dag płatków owsianych 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 10 dag masła extra lub margaryny mlecznej 2 jaja kurze całe 4 ,5 łyżki cukru 2 - 3 łyżki miodu pszczelego bakalie - jakie kto lubi 10 dag migdałów lub olejek migdałowy 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli [...]
[...] procesów metabolicznych przy zwiększonym wysiłku fizycznym i zwiększonym spożyciu i przemianie białka. Odpowiednie kombinacje ultrafiltrowanych białek serwatkowych i białek jaja stanowi doskonały preparat do użytku całodziennego jak również jako bardzo dobry posiłek białkowy "Przed snem". Dawkowanie : DT rano clout, 30min przed treningiem CRACK, [...]
[...] zobaczylem przed soba taka wielka dupe..." "No dobrze , dobrze ale powiedz jak sie wybroniles " " No to mowie. A zaraz obok widze takie tego, jak by to powiedziec, no jaja, za przeproszeniem Pana trenera, no jaja ... " " No i co ? " " No to ja wzialem, i je tego, no ugryzlem z calej sily - no i tak wygralem. " " Jozus ! Czy ty wiesz [...]
[...] Podobnie do prosaków wyglądają kaszaki. Występują one w postaci pojedynczych lub mnogich, okrągłych, twardych torbieli (mogą mieć wielkość od ziarna grochu do gołębiego jaja) najczęściej w obrębie mieszków włosowych lub gruczołu łojowego. Kaszaki są pokryte skórą i nie wykazują cech zapalnych, na szczycie kaszaka może być widoczny rogowy [...]
[...] które mogą podnosić poziom złego cholesterolu (LDL) oraz trójglicerydów. Szczególnie niebezpieczne są wszystkie pokarmy, które w składzie zawierają jednocześnie mleko, jaja i cukier (naleśniki, placki,ciasta, lody itp.), wszelkie tłuszcze zwierzęce (smalec, łój, masło krowie), pokarmy mięsne (parówki, kiełbasy, kotlety, szynki itp.), jaja, [...]
[...] Jak sama nazwa wskazuje są to odżywki posiadające w swoim składzie ok.80% białka. Białko jakie jest w odżywkach otrzymuje się z serwatki lub ultrafiltracji białka jaja. b) Do czego służą odżywki wysokobiałkowe? Do uzupełnienia diety w białko. Ponadto białko z odżywek najczęściej jest szybciej wchłanialne niż białko z jedzenia dlatego [...]
[...] pokarmy białkowe do jednego wora, Willett porozrzucał je po całej budowli. Orzechy i nasiona roślin strączkowych mają w hierarchii pierwsze miejsce, za nimi idą ryby, drób i jaja. Produkty mleczne - według Willetta - można w ogóle wyeliminować, bo to, co w nich cenne, łatwo zastąpi wapno w tabletkach. Dr Magdalena Białkowska z warszawskiego [...]
[...] potrawy ze zbóż kompletnych ok. 35%- ziarna roślin strączkowatych i motylkowatych od 5 do 10%- jarzyny zielone lub korzeniowe od30 do 35%(w tym 1/4 surówki) - mleko, sery, jaja ok. 15%- desery z owoców danego sezonu 10%2. zboża kompletne 50%- nasiona strączkowe 5-15%- potrawy na bazie sfermentowanej soi 50%- produkty sojowe, jarzyny 30-40%(w [...]
[...] tak krytykowana przez propagatorów low-carb. Źródła makroskładników to: węgle - kukurydza, fasola, warzywa i owoce, białko i tłuszcze - niewielkie ilości mięsa, ryby, jaja. Więc jest to typowa bogata w węglowodany dieta, z ograniczoną ilością tłuszczy (ograniczoną, ale nie zredukowaną do minimum!!!). Czy ci Indianie są zdrowi? Oczywiście! [...]
Witam chciałbym żeby ktoś kto się zna rzucił okiem na dietkę którą ułożyłem ... może coś by podpowiedział co by można było poprawić :) Wiek 22lata waga 66kg (teraz ok. 68, ale obliczałem zapotrzebowanie na 66kg) wzrost 175cm treningi 4 razy w tyg bjj, treningi w domu bardziej siłowe 3/4 razy w tyg, bieganie, rower, basen, drążki na świeżym [...]
[...] ten zły ja nie przesadzam z ich ilością.. Co do jaj zostawiam tutaj troche miejsca na własną inwencję- może to być jajecznica (lepiej na maśle niż na oleju), omlet, jaja sadzone, jajka na miękko czy też na twardo.. Wszystko zależy od bilansu na obecny dzień- niektórzy używają np. samego białka gdyż w żółtku jest dużo tłuszczy- ja ze [...]
[...] się stosunkowo niską zawartością właśnie aminokwasów siarkowych. Wartość biologiczna białka amarantusa wynosi ok. 75% (w odniesieniu do standardu FAO, gdzie białko jaja kurzego jest wzorcem - jego wart.biol.= 100%), czym przewyższa wartość biologiczną białka mleka (73%), jęczmienia (62%), pszenicy (56%) i kukurydzy (44%). Aminokwasem [...]
[...] bez końca...ale to też temat na osobny artykuł Jaja Kiedyś zalecano jedzenia maksymalnie dwóch jajek tygodniowo bo cholesterol. Wraz z triumfem diety białkowo- tłuszczowej jaja w turboilościach wróciły na nasze stoły. Ale czy to koniecznie jest dla nas dobre? Tym razem skrótowo - 15 niezależnych od siebie badań potwierdziły następujący wpływ [...]
[...] PROTEIN, ULTIMATE PROTEIN czy NIGHT PROTEIN. Żadna z nich nie zawiera niepełnowartościowego białka roślinnego, mając w składzie głównie wysoce przyswajane białka mleka i jaja. Osoby dążące do redukcji tkanki tłuszczowej w celu zwiększenia wydatków energetycznych, które spowodują wystąpienie ujemnego bilansu energetycznego, mogą sięgnąć po [...]
[...] (głównie te, które uczestniczą w syntezie białek), czasami węglowodany. Źródłem białka są białka mleka, koncentraty i izolaty białka mleka, serwatkowe, kazeiniany, albumina jaja oraz izolaty sojowe. Białko używane do komponowania odżywek powinno być łatwo przyswajalne, zawierać wszystkie niezbędne endo- i egzogenne aminokwasy. Szczególnie ważna [...]
[...] Jajka posiadają tę zaletę, że nie trzeba wyjaśniać sposobów na ich przyrządzenie. Do jajecznicy można wrzucić nawet własną babcię z czosnkiem! Innymi słowy: Róbcie sobie jaja! Kiełbasa - to raczej dobro zakazane, chyba że jest z pewnego źródła. Jeżeli tak, to macie pole do popisu. Polecam kiełbaskę przeciętą wzdłuż pęta i ponacinaną. [...]